دیکشنری در پایتون | جلسه 11 آموزش مقدماتی پایتون رایگان
دیکشنری در پایتون یکی از مفاهیم کاربردی در زبان برنامه نویسی پایتون (python) است که در جلسه 11 آموزش مقدماتی پایتون به صورت رایگان به شما آموزش داده میشود. در جلسات قبلی توضیح دادیم که برای مقداردهی به متغیرها میتوانیم از مفهوم لیست در پایتون استفاده کنیم. دیکشنری ها در پایتون نوعی ساختمان داده هستند که به شما امکان میدهند تا مقادیر مختلفی را ذخیره کنید. استاد لیانی در این جلسه مفهوم دیکشنری در برنامه نویسی پایتون را به صورت پروژه محور و همراه با مثال به شما توضیح خواهد داد.
توصیه میکنیم پیش از مطالعه جلسه 11 آموزش مقدماتی پایتون، مطالب زیر را مطالعه نمایید:
+ جلسه اول آموزش مقدماتی پایتون رایگان | تعریف متغیر در پایتون
+ قواعد نام گذاری متغیر در پایتون | جلسه 2 آموزش مقدماتی پایتون رایگان
دیکشنری در پایتون چیست؟
برای اینکه دیکشنری در پایتون را توضیح دهیم، ابتدا با تعریف عمومی دیکشنری به صورت ساده شروع میکنیم. همانطور که میدانید، برای استفاده از دیکشنری در دنیای امروز میتوان یک عبارت را درج کرد و معنی یا مفهوم عبارت مورد نظر را دریافت نمود. دیکشنری در زبان برنامه نویسی پایتون نیز به همین صورت استفاده میشود. در دیکشنری پایتون، دو مفهوم Key (کلید) و Value (مقدار) وجود دارد که این دو برای نگاشت مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع، دیکشنری یک نوع لیست انجمنی (Associative) یا لیست کلید-مقدار (key-value) به شمار میرود.

یک دفترچه تلفن را در نظر بگیرید که شامل اسامی و شماره تلفنهای مختص به هر فرد است. شما اگر بخواهید این اسامی و شماره تلفنها را در پایتون ذخیره کنید، احتمالا به استفاده از لیست فکر خواهید کرد. دو لیست جدا که لیست اول شامل اسامی و لیست دوم شامل شماره تلفنها میشود. دیکشنری در پایتون این مبحث را برایتان ساده میکند و شما میتوانید با استفاده از آن به راحتی به مقادیر دفترچه تلفن دسترسی داشته باشید. در حالت کلی، دیکشنری در python به صورت زیر تعریف میشود:
d = {
: ,
: ,
.
.
:
}

مثال دفترچه تلفن در پایتون
دیکشنری در پایتون را با یک مثال ساده پیش میبریم. پیشتر در تعریف دیکشنری در پایتون به مثال دفترچه تلفن اشاره کردیم و گفتیم که برای ذخیره اطلاعات دفترچه تلفن در پایتون میتوانیم از لیستها استفاده کنیم. در زیر مشاهده میکنید که برای این کار دو لیست تعریف کردیم و مقادیر مختلفی را به آن اختصاص دادیم.
names=['amir','ali','javad']
tells=['0911','0912','0913']
برای استفاده از دیکشنری در کدنویسی بالا میتوانیم این قطعه کد را به صورت زیر تغییر دهیم.
dic={'amir':'0911','ali':'0912','javad':'0913'}
در قطعه کد بالا، به خوبی تفاوت لیست و دیکشنری در پایتون را مشاهده می کنید. حال برای درک بهتر دیکشنری در پایتون مثال دفترچه تلفن را به صورت پیشرفتهتری پیش میبریم. به عنوان مثال، علاوه بر تلفن، آدرس و ایمیل را نیز به مقادیر value اضافه میکنیم.
dicnew={
'amir':{
'tel':'0911',
'address':'mashhad'
'email':'amir@gmail.com'
}
'ali':{
'tel':'0912',
'address':'tehran'
'email':'ali@gmail.com'
}
'javad':{
'tel':'0914',
'address':'karaj'
'email':'javad@gmail.com'
}
}
print(dicnew)
در صورتی که قطعه کد بالا را ذخیره و اجرا کنیم، اطلاعات دیکشنری dicnew در Terminal نمایش داده میشود.

همچنین برای دسترسی به یک مقدار خاص میتوانیم کد print را به صورت زیر تغییر دهیم و خروجی مورد نظر را دریافت کنیم.
print(dicnew['ali'])
: خروجی
{‘tel’:’0912′,’address’:’tehran’,’email’:’ali@gmail.com’}
print(dicnew['javad'])
: خروجی
{‘tel’:’0914′,’address’:’karaj’,’email’:’javad@gmail.com’}
توابع کاربردی در دیکشنری
دیکشنری در پایتون شامل توابع و متدهای مختلفی است که استفاده از آنها باعث راحتتر شدن کدنویسی میشود. در ادامه با برخی از این موارد اشاره میکنیم.
متد len
این تابع در پایتون برای دریافت طول دیکشنری استفاده میشود و برای استفاده از آن میتوانید کد دیکشنری را به صورت زیر تغییر دهید.
print(len(dic))
پس از اجرای برنامه، مشاهده میکنیم که برنامه، خروجی 3 را به شما نشان میدهد.
: خروجی
3

افزودن به دیکشنری در پایتون
برای اضافه کردن مقدار به دیکشنری میتوانیم به صورت زیر عمل کنیم:
dic['hesam']='0918'
این قطعه کد را میتوانیم پس از تعریف دیکشنری بنویسیم. همانطور که در زیر مشاهده میکنید، پس از تغییر دستور print با خروجی زیر مواجه خواهید شد:
print(dic)
: خروجی
{‘amir’:’0911′,’ali’:’0912′,’javad’:’0913′,’hesam’,’0918′}
تابع pop
دستور pop برای حذف از دیکشنری در پایتون و پاک کردن مقدار دلخواه در دیکشنری استفاده میشود.
dic.pop('amir')
با اجرای برنامه، مشاهده میکنیم که مقادیر مربوط به “amir” حذف میشوند.
print(dic)
: خروجی
{‘ali’:’0912′,’javad’:’0913′,’hesam’,’0918′}

سخن پایانی
در این جلسه به توضیح مفهوم جدیدی از زبان برنامه نویسی پایتون به نام دیکشنری در پایتون پرداختیم. دیکشنری نوعی مجموعه داده در زبان برنامهنویسی پایتون است که به شما کمک میکند تا مقادیر مختلف و مرتبط با یکدیگر را درون یک متغیر ذخیره نمایید. لازم به ذکر است، مثال دیکشنری در پایتون که در این جلسه به شما آموزش داده شد، برای انجام پروژههای پایتون بسیار کاربردی خواهد بود. چنانچه در رابطه با این جلسه آموزش زبان برنامه نویسی پایتون سوالی دارید، میتوانید با استاد لیانی و یا کارشناسان ما در آموزشگاه مبین فرا گستر ارتباط برقرار کنید.