جلسه 5 آموزش مقدماتی پایتون رایگان | لیست در پایتون
لیست (list) یکی از مهمترین انواع داده در زبان برنامه نویسی پایتون است که در این جلسه 5 آموزش مقدماتی پایتون رایگان قصد داریم توضیحات مفیدی در رابطه با آن ارائه دهیم. ایجاد کردن لیستها و اعمال تغییرات در آنها به شما کمک میکند تا استفاده مفیدی از آن داشته باشید. در ادامه به بررسی و تعریف لیست در پایتون و نحوه دسترسی به مقادیر موجود در لیست میپردازیم.
منظور از لیست در پایتون چیست
در جلسات پیش در مورد تعریف متغیر و مقداردهی به آن صحبت کردیم و در جلسه 5 آموزش مقدماتی پایتون رایگان قصد داریم به بررسی لیست در پایتون بپردازیم. لیست در Python بسیار شبیه متغیر در پایتون است؛ با این تفاوت که لیست میتواند چندین مقدار را درون خود ذخیره کند. این مقادیر میتوانند، عددی، رشتهای، اعشاری، بولین (True یا False) و غیره باشند. در واقع لیستها میتوانند دنبالهای از دادهها را مانند بانک اطلاعاتی درون خود ذخیره کنند. همچنین هر عنصر در لیست دارای یک شماره است که به آن اندیس میگویند.
برای یادگیری بهتر جلسه 5 آموزش مقدماتی پایتون رایگان توصیه می کنیم ابتدا جلسات زیر را مشاهده نمایید:
+ جلسه اول آموزش مقدماتی پایتون رایگان | تعریف متغیر در پایتون
+ جلسه دوم آموزش مقدماتی پایتون رایگان | قواعد نام گذاری متغیر در پایتون
+ جلسه 4 آموزش مقدماتی پایتون رایگان | جمع مقادیر متغیرها در پایتون
تعریف لیست در جلسه 5 آموزش مقدماتی پایتون رایگان
برای یادگیری بهتر جلسه 5 آموزش مقدماتی پایتون رایگان با یک مثال ساده پیش میرویم. ابتدا مقادیر a و b را مقداردهی میکنیم.
a=900
b='300'
برای نمایش لیست در پایتون باید از براکت باز ([) و براکت بسته (]) استفاده کنیم و هر کدام از مقادیر آن را با (,) از یکدیگر جدا نماییم. همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید، یک لیست با نام x تعریف کردیم که از مقادیر مختلفی از نوع عدد تشکیل میشود.
x=[12,30,14,15,16,17]
همچنین ما میتوانیم لیستی متشکل از دنبالهای از رشتهها را تعریف کنیم. در شکل زیر، متغیر b از مقادیر مختلف عددی و رشتهای تشکیل شده است.
b=['ali','javad',12,80.0]
همانطور که مشاهده میکنید، متغیر تنها میتواند یک مقدار را درون خود ذخیره کند، ولی لیست میتواند چندین داده با نوع (type) مختلف را درون خود ذخیره نماید.
نکته: شمارهگذاری لیستها در پایتون از صفر شروع میشود. به عنوان مثال، یک لیست که دارای 6 مقدار است، از اندیسهای 0 تا 5 تشکیل میگردد.
دسترسی به داده های لیست در پایتون
برای دسترسی به داده های لیست در پایتون میتوانیم از اندیسها کمک بگیریم. جلسه 5 آموزش مقدماتی پایتون رایگان را با یک مثال ساده پیش میبریم. به عنوان مثال، در مثال بالا میتوانیم برای دسترسی به داده (ali)، به صورت زیر عمل کنیم.
b[0]
: خروجی
‘ali’
همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید، در صورت ناموجود بودن داده یا اندیس در لیست، با خطا مواجه خواهید شد.
x[12]
به همین صورت، برای دسترسی به مقادیر 12 و 15 در لیست x میتوانیم به ترتیب به اندیسهای 0 و 3 اشاره کنیم.
x[0]
: خروجی
12
x[3]
: خروجی
15
نکته: شما برای چاپ مقادیر لیست میتوانید از دستور print() استفاده کنید.
print(x)
: خروجی
[12,30,14,15,16,17]
print(x[4])
: خروجی
16