دستور for در پایتون | جلسه 9 آموزش مقدماتی پایتون رایگان
در جلسه 9 آموزش مقدماتی پایتون به صورت رایگان به بررسی ساختار دستور for در پایتون پرداخته میشود. دستور for یکی از دستورات مهم در زبان برنامهنویسی است که در زبان برنامهنویسی python نیز کاربرد زیادی دارد. استاد لیانی در این جلسه ضمن بررسی ساختار دستور for در زبان برنامهنویسی پایتون، به بررسی تابع range میپردازد. این جلسه شامل چند مثال کاربردی و ساده است که بهره مندی از این مثالها به شما کمک میکند تا آموزش دستور for در پایتون را خیلی ساده دنبال کنید و آن را یاد بگیرید.
دستور for در پایتون چیست و چه کاربردی دارد؟
همانطور که در جلسات قبلی اشاره کردیم، حلقه while در پایتون در مواقعی به کار میرود که بخواهیم برنامه مورد نظر بر اساس شرطی که تعیین میکنیم، چندین بار تکرار شود. در واقع در پایتون دو نوع حلقه وجود دارد که پیشتر در رابطه با حلقه WHILE صحبت کردیم. حلقه دوم، دستور for در پایتون نام دارد که به منظور پیمایش درون دنبالهها یا دیگر آبجکت های قابل پیمایش مانند تاپل یا دیکشنری مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور مثال دستور for در زبان برنامهنویسی پایتون زمانی به کار میرود که بخواهیم دنباله ای از اعداد چاپ شود. یا به عنوان مثال، زمانی که بخواهیم مقادیر لیست در پایتون را پیمایش کنیم، از حلقه for استفاده مینماییم. در واقع دستور for در زبان پایتون زمانی به کار میرود که انتهای پیمایش را میدانیم؛ برخلاف حلقه while که انتهای پیمایش را نمیدانیم و پیمایش تا زمانی که شرط مورد نظر درست باشد، انجام میشود.
مثال هایی از حلقه for در پایتون
برای درک بهتر آموزش دستور for در پایتون چند مثال ساده و کاربردی را با یکدیگر پیش میبریم. بررسی و مطالعه این مثال ها میتواند شما را در انجام پروژههایتان کمک زیادی کند.
مثال 1؛ استفاده از دستور for در پایتون برای چاپ لیست
یک لیست شامل چند متغیر رشتهای تعریف کرده و مقادیر آن را چند اسم انتخاب میکنیم.
name= ['ali','ahmad','javad','payam','reza']
برای چاپ کردن مقادیر این لیست احتمالا این راهکار به ذهنتای می رسد که یکی یکی دستور print را برای مقادیر لیست اعمال کنید. با این راهکار باید 5 بار دستور print را تکرار نمایید. ولی دستور حلقه for در پایتون به شما کمک میکند تا علاوه بر سادگی در نوشتار، کمتر کد بنویسید و به نوعی یک بهینهسازی در برنامهنویسی انجام دهید. به دستور زیر دقت کنید تا کاربرد for در پایتون را بهتر یاد بگیرید.
name= ['ali','ahmad','javad','payam','reza']
for x in name:
print (x)
در این قطعه کدی که نوشتیم، متغیر x درون لیست name پیمایش میکند. به گونهای که یکبار مقدار “ali”، دفعه بعدی مقدار “ahmad” و همینطور تا پایان، باقی مقادیر لیست را پیمایش مینماید. با اجرای برنامه و ذخیره آن، خروجی زیر به شما نمایش داده میشود:
: خروجی
ali
ahmad
javad
payam
reza
مثال 2؛ چاپ دنباله ای از اعداد در پایتون
مثال دیگری از دستور حلقه for در زبان برنامهنویسی پایتون را با یکدیگر پیش میبریم و این بار دنباله ای از اعداد را چاپ میکنیم. بدین منظور ابتدا یک لیست تعریف میکنیم و دنبالهای از اعداد را درون آن ذخیره مینماییم. بنابراین یک متغیر تعریف کرده و مقادیر 0 تا 10 را درون آن قرار میدهیم.
num= [0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10]
حال برای چاپ کردن مقادیر لیست num از دستور for in در پایتون استفاده میکنیم و کد زیر را مینویسیم.
for x in num:
print (x)
در کد بالا، یک متغیر x در دستور for پایتون تعریف کردیم و این متغیر وظیفه دارد که هر کدام از مقادیر لیست num را پیمایش کند. سپس ، مقدار x چاپ میشود که این مقدار در هر پیمایش تغییر مینماید. با اجرای برنامه و انتخاب گزینه Run Python File، خروجی زیر چاپ میشود.
: خروجی
0
1
.
.
9
10
تابع range در حلقه for در پایتون
تابع range یکی از توابع کاربردی در پایتون است که شما میتوانید از آن در کنار دستور for در پایتون استفاده کنید. این تابع در پایتون سه ورودی دریافت میکند که این ورودیها به شکل زیر تعریف میشوند:
Start: ورودی اول که مشخص میکند پیمایش از کدام متغیر شروع شود.
Stop: ورودی دوم که مشخص میکند پیمایش تا چه مقداری ادامه یابد.
Step: ورودی سوم که مشخص میکند پیمایش با چه گامی انجام شود.
مثال 3؛ دستور For i in range در پایتون
در این مثال از دستور for در پایتون قصد داریم یک کد بنویسیم که برنامه بر طبق آن، اعداد زوج 0 تا 100 را چاپ کند. ابتدا یک متغیر تعریف کرده و با استفاده از تابع range به آن مقداردهی میکنیم.
ran=range(0,100,2)
سپس با استفاده از حلقه for، مقادیر مورد نظر را چاپ میکنیم.
ran=range(0,100,2)
for x in ran:
print (x)
هنگامی که برنامه را ذخیره و اجرا کنیم، با خروجی زیر مواجه خواهیم شد:
: خروجی
0
2
4
.
.
.
98
سخن پایانی
در جلسه 9 آموزش مقدماتی پایتون رایگان به تعریف ساختار دستور for در پایتون پرداختیم و چند مثال کاربردی و ساده را برای درک بهتر دستور زبان پایتون توضیح دادیم. دستور for یکی از دستورات کاربردی در زبان برنامهنویسی پایتون است که در برخی موارد در کنار تابع range استفاده میشود. در صورتی که سوالی در خصوص اموزش دستور for در پایتون دارید میتوانید با کارشناسان ما در آموزشگاه مبین فرا گستر ارتباط برقرار کنید.