حلقه while در پایتون | جلسه 7 آموزش مقدماتی پایتون رایگان
در جلسه 6 آموزش مقدماتی پایتون رایگان در مورد نصب VSCode توضیح دادیم و گفتیم که برای برنامهنویسی پایتون به صورت پیشرفته بهتر است که از این نرمافزار استفاده کنید. در این جلسه 7 آموزش مقدماتی پایتون رایگان قصد داریم یکی از حلقههای تکرار به نام حلقه while در پایتون را آموزش دهیم. حلقه while جزو دستورات پرکاربرد در زبان برنامهنویسی پایتون است که شما میتوانید از آن در بسیاری از پروژههای خود استفاده کنید. همچنین در این جلسه چند پروژه ساده را با یکدیگر پیش میبریم تا بهتر با کاربرد حلقه while آشنا شوید.
حلقه while در پایتون چیست و چه کاربردی دارد
حلقه while در پایتون قابلیتی در زبان برنامهنویسی پایتون است که شما میتوانید با استفاده از دستورات آن، عناصر مختلف لیستها، تاپلها و دیکشنریها را فراخوانی کنید و عملیات مورد نظر خود را بر روی آن اعمال نمایید. در واقع دستور while پایتون به شما کمک میکند تا بتوانید یک کار را به صورت مکرر انجام دهید. نوشتن حلقه while در پایتون شامل دستوراتی است که به شما در کدنویسی کمک میکند. برای استفاده از دستور while باید از یک شرط استفاده کنید و تا زمانی که شرط مورد نظر برقرار باشد، حلقه تکرار میشود.
آموزش حلقه while در پایتون به صورت رایگان
فرض کنید بخواهید اعداد 1 تا 6 را بدون استفاده از دستورات حلقه تکرار یا حلقه while در پایتون چاپ کنید. احتمالا تنها راهکاری که به ذهنتان خطور میکند این است که 6 متغیر را تعریف کرده و به هر کدام از آنها مقداردهی کنید.
i=1
y=2
.
.
.
c=6
این راهکار، یک مشکل اساسی دارد و آن مشکل این است که این امر در صورت وجود متغیرهای زیاد (صد متغیر یا هزار متغیر یا یک میلیون متغیر) دشوار و یا حتی غیر ممکن خواهد بود. به عنوان مثال، شما برای چاپ 100 متغیر یا حتی بیشتر کار دشواری در این راهکار خواهید داشت و برای متغیرها و یا حتی تعداد دفعات مطمئنا کارتان دشوار میشود. در ادامه برای روشنتر شدن این موضوع، چند مثال را با یکدیگر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
مثال های حلقه while در پایتون
در ادامه چند مثال و تمرین برای آموزش ساختار حلقه while در پایتون را مورد بررسی قرار میدهیم.
مثال 1؛ حلقه while در پایتون
فرض کنید میخواهیم اعداد 1 تا 6 را چاپ کنیم. بدین منظور ابتدا یک متغیر تعریف میکنیم و مقداردهی آن را انجام میدهیم. سپس با استفاده از دستور while، مشخص میکنیم که متغیر تعریف شده تا زمانی که به عدد مورد نظرمان نرسیده، عملیات چاپ را انجام دهد. در شکل زیر، یک تمرین برای حلقه while در پایتون را مشاهده میکنید.
در این مثال، 4 خط کد از دستور حلقه while در پایتون را مشاهده میکنید که در ادامه به بررسی خطوط میپردازیم.
1- در خط اول، متغیر i تعریف شده و مقدار 1 را به آن اختصاص دادیم.
i=1
2- در خط دوم، دستور while را اعمال کردیم و شرط گذاشتیم تا زمانی که متغیر مورد نظر (i) کوچکتر یا مساوی عدد 6 باشد، عملیات چاپ انجام شود.
while i<=6;
3- در خط سوم، مقدار عددی که در متغیر i قرار دارد چاپ میشود.
print(i)
4- در خط چهارم، یک مقدار به متغیر اضافه میشود و به خط دوم باز میگردد.
i=i+1
برای چاپ و اجرای این برنامه، گزینه Run Python File را انتخاب میکنیم.
همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید، خروجی برنامه اعداد 1 تا 6 خواهد بود.
مثال 2؛ حلقه while در پایتون
در مثال دیگری از حلقه while در پایتون قصد داریم با استفاده از کدنویسی پایتون، اعداد زوج دو رقمی را چاپ کنیم. یعنی همان 10، 12، 14، 16، …، 98. برای این کار ابتدا یک متغیر تعریف میکنیم و اولین عدد دو رقمی (10) را به آن اختصاص میدهیم.
i=10
سپس حلقه while را تا زمانی که متغیر به آخرین عدد دو رقمی (98) نرسیده است، اعمال میکنیم.
while i<=98;
در خط بعدی، کد Print را برای چاپ کردن عدد پیمایش شده مینویسیم.
print (i)
در خط بعدی، کد پیمایش حلقه while پایتون را اعمال میکنیم. با توجه به اینکه قصد داریم، اعداد زوج هستند، بنابراین اعداد زوج را پیمایش میکند.
i=i+2
پس از انتخاب گزینه Run Python File و ذخیره فایل، نتیجه اجرای برنامه در Terminal نمایش داده میشود.
مثال 3؛ حلقه بی نهایت در پایتون
برای درک بهتر حلقه while در پایتون یک مثال دیگر را با یکدیگر پیش میبریم. در این مثال حلقه while در پایتون ابتدا یک متغیر تعریف و به آن مقداردهی میکنیم.
num=5
قطعه کد while را اعمال و یک شرط برای آن وارد میکنیم.
while num<10;
در خط بعدی، کد print را برای چاپ کردن اعداد در متغیرها وارد میکنیم.
print (num)
همانطور که مشاهده میکنید، این پیمایش در هیچ زمانی متوقف نمیشود؛ زیرا عدد 5 بدون هیچ تغییری در قطعه کد پیمایش میشود و شرط حلقه while بدون هیچ تغییری پیشمایش میگردد. در نتیجه این سیکل تا بی نهایت ادامه پیدا میکند. برای درک بهتر این مثال از آموزش حلقه ی while در پایتون اجرا و ذخیره آن را انجام میدهیم.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، عدد 5 بدون هیچ تغییری چاپ میشود و تا زمانی که ما کاری نکنیم، چاپ عدد 5 ادامه مییابد. لازم به ذکر است که برای متوقف کردن چاپ این قطعه کد و خارج شدن از حلقه while در پایتون میتوانید از Ctrl+C استفاده کنید.
مثال 4؛ استفاده از while else در پایتون
در مثال بالا از حلقه while در پایتون مشاهده کردید که حلقه تنها زمانی متوقف میشود که کاربر وارد عمل شود. برای اینکه این کار را از کاربر دریغ کنیم و به برنامه بگوئیم که در غیر این صورت قطعه کد دیگری را اعمال کد، از دستور else استفاده میکنیم. در زیر میتوانید یک مثال از دستور else را مشاهده کنید
num=5
while num>10;
print(num)
else
print('ali')
همانطور که در این مثال مشاهده میکنید، متغیر num در شرط درج شده کد while پایتون تنها مواقعی که num بزرگتر از عدد 10 باشد، چاپ میشود. در ادامه در مواقعی که این شرط برقرار نباشد، عبارت (ali) چاپ میگردد. با زدن دکمه Run میتوانیم نتیجه این قطعه کد را در Terminal مشاهده خواهیم کرد.
سخن پایانی
در این جلسه به صورت ویدیویی و متنی به آموزش حلقه while در پایتون پرداختیم. حلقه while یکی از پرکاربردترین دستورات در زبان برنامهنویسی python است که شما میتوانید از آن در حل پروژههای برنامهنویسی پایتون نیز استفاده کنید. همچنین در این مطلب به بررسی مثالهای ساده و کاربردی پرداختیم که باعث شده است تا آموزش پایتون مقدماتی برایتان بسیار شیرین و راحت باشد. شما میتوانید در صورت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در آموزشگاه برنامهنویسی مبین فرا گستر ارتباط برقرار کنید.