برنامه نویسی چیست و چگونه است | معرفی انواع زبان برنامه نویسی
زبان برنامه نویسی چیست؟ برنامهنویسی چه کاربردی دارد؟ شغل برنامه نویسی چیست؟ چطور برنامه نویسی یاد بگیریم؟ چگونه برنامه نویس شویم؟ این روزها اگر از کسی بپرسید که برنامه نویسی چیه شاید برخی از مفاهیم اولیه برنامه نویسی را به صورت دست و پا شکسته به شما توضیح دهد. در این مقاله قصد داریم تا به صورت کامل توضیح دهیم که برنامه نویسی چیست و کاربردها و انواع مختلف آن را برشماریم. مبین فرا گستر به شما توصیه میکند به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
برنامه نویسی چیست و چه کاربردی دارد
برنامهنویسی تعاریف زیادی دارد؛ ولی اگر بخواهیم به زبان ساده توضیح دهیم که برنامه نویسی چیست باید بگوئیم برنامهنویسی به معنای استفاده از دستورالعملهای مختلف برای برقراری ارتباط انسان با کامپیوتر است. یعنی میتوانیم با استفاده از اصول برنامه نویسی برای کامپیوترها و ماشینها دستورات مختلفی بنویسیم و به تحلیل و پردازش دستورات بپردازیم. برای درک و ارتباط بهتر انسان با کامپیوتر، برنامهها اغلب به زبان انگلیسی نوشته میشوند و در یک فایل قرار میگیرند.
اگر بخواهیم مزایای برنامهنویسی را برشماریم، باید لیست بلندبالایی را آماده کنیم. پیشرفت فناوری و افزایش استفاده از رایانهها و دستگاههای هوشمند باعث شده است تا شرکتها و سازمانها برای توسعه و پشتیبانی نرمافزارها به شدت به برنامهنویس نیاز داشته باشند. از طرفی، برنامهنویسی جزو شغلهای پردرآمد در ایران و جهان محسوب میشود و برنامهنویسان ایرانی نسبت به بسیاری از مشاغل در کشور، از درآمد خوبی برخوردار هستند.
کاربرد برنامه نویسی را میتوان در بسیاری از صنایع و دستگاهها مشاهده کرد. گوشیهای موبایل، تبلتها، لپتاپها، کامپیوترهای دسکتاپ، ماشین حسابها و خیلی از موارد دیگر تاثیر گرفته از زبانهای برنامهنویسی هستند. استفاده از کد نویسی در وبسایتها و اپلیکیشنهای تحت وب یا موبایل نیز نمونه دیگری از کاربرد زبان برنامهنویسی (Programming language) است. امروزه حتی لوازم خانگی مانند جاروبرقی یا مایکروفرها با استفاده از مهارتهای برنامهنویسی تولید میشوند؛ بنابراین اهمیت بالای زبان برنامهنویسی را نمیتوان انکار کرد.
انواع زبان های برنامه نویسی
اشاره کردیم که برنامه نویسی چیست و کاربردهای مختلف آن را برشمردیم. کاربرد بسیار زبانهای برنامهنویسی باعث شده است تا زبانهای برنامهنویسی بسیاری در دنیای دیجیتال نوشته شوند. انواع برنامه نویسی از لحاظ سطح به زبانهای برنامهنویسی سطح بالا و سطح پائین دستهبندی میشوند. حوزه های برنامه نویسی نیز شامل بسیاری از موارد از جمله برنامهنویسی کامپیوتر، توسعه و برنامهنویسی وب، توسعه و برنامهنویسی موبایل، سختافزار و رباتیک، هوش مصنوعی و غیره میگردد.
برای اینکه بخواهیم انواع زبان برنامهنویسی را نام ببریم، باید تاریخچه زبان برنامه نویسی را مرور کنیم. زبان برنامه نویسی c++ و زبان برنامه نویسی c جزو ابتداییترین زبانهای برنامهنویسی هستند که قدمت طولانی در این زمینه دارند. در ادامه با محبوبترین زبانهای برنامهنویسی آشنا خواهید شد.
زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت
زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت (JavaScript) یا همان JS یک زبان برنامهنویسی سطح بالا محسوب میشود. JS در برنامهنویسی سمت سرور و کلاینت به منظور کدنویسی در اپلیکیشنهای تحت وب استفاده میگردد. این زبان برنامهنویسی در برنامههای مبتنی بر وب، مدیریت DOM و کارهای اینچنینی مورد استفاده قرار میگیرد و برای ایجاد محیطهای جذاب و تعاملی ایدهآل است.
HTML/CSS در برنامه نویسی چیست
اگر قصد آشنایی با برنامه نویسی را دارید و به طراحی سایت علاقهمند هستید، لازم است تا زبانهای HTML و CSS را یاد بگیرید. در واقع این زبانهای برنامهنویسی، جزو اصول طراحی سایت محسوب میشوند. لازم به ذکر است که شما برای آموزش برنامه نویسی مبتدی نیازی به یادگیری کامل این دو زبان برنامهنویسی نخواهید داشت.
زبان برنامه نویسی SQL
SQL نام اختصاری Structured Query Language به معنای زبان پرس و جوی ساختاریافته است. برای پاسخ به سوال SQl در برنامه نویسی چیست باید بگوئیم که این زبان برنامهنویسی به منظور مدیریت و ارتباط با پایگاه داده استفاده میرود و با استفاده از آن میتوان 3 عملیات ساخت پایگاه داده، حذف و بهروزرسانی اطلاعات را به نحو احسنت انجام داد.
زبان برنامه نویسی پایتون
زبان برنامهنویسی پایتون در چند سال اخیر بسیار محبوب شده است و میتوان آن را یک زبان برنامهنویسی جدید نام برد. Python یک زبان برنامهنویسی سطح بالا و تفسیری محسوب میشود و از جذابیتهای آن میتوان به پشتیبانی از مدیریت خودکار حافظه و برنامهنویسی شیگرا اشاره کرد.
زبان برنامه نویسی کاتلین Kotlin
احتمالا اگر از یک برنامهنویس بپرسید که برنامه نویسی چیست و بهترین زبان برنامهنویسی چه زبانی است، به زبان برنامهنویسی کاتلین در بین گزینههای خود اشاره میکند. این زبان برنامهنویسی به منظور ساخت اپلیکیشنهای اندرویدی مورد استفاده قرار میگیرد و برای برنامهنویسی سمت سرور نیز استفاده میشود. Kotlin یک زبان برنامهنویسی چندپلتفرمی، همهمنظوره و با قابلیت نوعدهی ایستا است که توسط گوگل به بازار معرفی شد.
زبان برنامه نویسی go
Go یا Golang نیز یکی دیگر از زبانهای برنامهنویسی معتبر و کارآمد است که توسط شرکت گوگل به بازار معرفی شد. جالب است بدانید که این زبان برنامهنویسی، کارایی زبانهای کامپایلری مانند C و ++C و همچنین سادگی و خوانایی زبانهای مفسری همچون پایتون (Python) را ارائه میدهد. زبان برنامه نویسی go به منظور توسعه وب (Web Development)، میکروسرویسها و سایر اپلیکیشنهای سمت سرور (Server-Side) مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونه برنامه نویسی را شروع کنیم
اگر شما هم به قصد یادگیری و آموزش برنامه نویسی صفر تا صد به دنبال این هستید تا بدانید برنامه نویسی چیست باید بگوئیم که برای این منظور میتوانید دورههای مختلفی را در دنیای اینترنت و همچنین به صورت حضوری در آموزشگاه ها بگذرانید. بدین منظور شما لازم است ابتدا هدف خود را درباره برنامه نویسی مشخص کنید. خوشبختانه مبین فرا گستر دورههای مختلفی را برای آموزش برنامهنویسی تهیه کرده است و شما برای این منظور دورههای آموزش برنامه نویسی و یا منتورشیپ برنامه نویسی پیشنهاد میشود.
بازار کار و درآمد شغل برنامه نویسی
برنامهنویسی جزو شغلهای پردرآمد در کشور محسوب میشود که بازار کار بسیار خوبی دارد. فرقی هم نمیکند که شما چه زبان برنامهنویسی را بلد باشید؛ در صورتی که در زبان برنامهنویسی خود بتوانید تجربه و دانش بالایی کسب کنید، موفقیت بالایی در بازار کار و درآمد خواهید داشت. طبق نظرسنجی وبسایت پرسش و پاسخ برنامهنویسان StackOverflow در سال 2021 میلادی، زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت به عنوان پردرآمدترین زبان برنامهنویسی در ایران و خارج از کشور معرفی شد. زبانهای برنامهنویسی سی شارپ و پایتون جزو دیگر زبانهای برنامهنویسی هستند که خواهان زیادی در کشور دارند.
سخن پایانی
در این مطلب اشاره کردیم که برنامه نویسی چیست و کاربردها و انواع آن را مورد بررسی قرار دادیم. شما بسته به علاقه و هدف خود میتوانید یکی از این زبانها برای آموزش انتخاب کنید. تمام این موضوعات نشان می دهد که برنامهنویسان را میتوان معماران آینده دانست که از تکنولوژی در جهت پیشرفت استفاده میکنند. پیشرفتی که امروزه به روی کار آمدن هوش مصنوعی و ابزار مختلف آن منتهی شده است. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در مبین فرا گستر نیکو ارتباط برقرار کنید.